Urtespa for hår og sanser – her er de bedste opskrifter til hjemmespa

Har du haft en hård dag på arbejdet, skolen eller universitetet?

Heldigvis ved vi hvordan vi kan lindre dine nerver!

Det viser sig at urtebad ikke blot er perfekt til at afslappe men også nære hele kroppen. Dette er en super behandling der forbedrer hudens tilstand. Prøv den afslappende og nærende kraft ved urter – tjek hvordan de virker og hvordan man laver de bedste urtebade.

Fordelene ved urtebad

Hvorfor urter, i stedet for de traditionelle boblebade? Det viser sig, at urter der tilføjes til varme bade ikke blot har en nyttig effekt på huden, men virker også som aromaterapi: de lindrer spændinger, afslapper kroppen og sindet, forbedrer vores humør og får os til at sove bedre. Derudover indeholder urter ikke kunstige tilføjelsesstoffer der irriterer huden, så de er helt sikre at bruge. Når man bruger dem i et varmt bad, kan de give oxygen til hele kroppen, stimulere blodcirkulationen, og styrke forbrændingen i hudcellerne.

Hvordan laver man et urtebad?

Der er masser af muligheder. Du kan gå til en helsebutik og købe klargjorte urteblandinger og essentielle olier, som er kondenseringer af næringsstoffer i en bestemt plante. Du kan også bruge færdiglavede urtevæsker.

Uanset hvad, så kan det være ret sjovt at indsamle og tørre urter selv. Sådanne metoder er særligt populære her i Skandinavien og kan være en super hyggelig oplevelse. Du kan sætte dig til rette og slappe af derhjemme, men hvis du håndplukker planterne, kan du også bruge tid i naturen, blandt planter og med frisk luft.

Sådanne bade er beregnet til at levere så meget afslapning og nydelse som muligt. Udover urteinfusioner, så kan du også tænde et duftlys der vil give en fortryllende atmosfære, eller sætte noget afslappende musik på. Dette vil gøre dig afslappet, glad og alle bekymringer kan vige til side for en stund.

Hvilke urter kan du bruge til et afslappende bad?

Du kan bruge en enkelt eller kombinere et par variationer af urter, og forberede det bryg der skal hældes i badekarret med varmt vand i forvejen.

Der er masser af urter at vælge imellem, og de bugner alle sammen i fantastisk forskønnende og afslappende kvaliteter. Her er de mest populære:

  • rosmarin – har en afslappende og beroligende effekt på huden
  • lavendel – lindrer kroppen og sanserne; afslapper
  • kamille – lindrer alle irritationer, forbedrer hudens tilstand, afslapper, indeholder en masse flavonoider og olier der forbedrer hudens tilstand
  • basilikum – dufter godt og forbedrer dit velvære, indeholder plantesteroler, flavonoider, taniner og carotenoider
  • rockrose – forbedrer skadet hud, styrker immunforsvaret, forbedrer elasticiteten i hår og hud; indeholder phenolsyre, taniner og flavonoider
  • salvie – ideel for alle slags hudinfektioner og inflammationer, udglatter og opstrammer epidermis, accelererer heling; det er en kilde til flavonoider og triterpener
  • baldrian – ideel til aftenbade da det hjælper dig med at falde i søvn og lindrer nerverne (indeholder ester fra baldriansyre der er kendt for sine beroligende egenskaber)
  • citronmelisse – har en fin og beroligende duft, lindrer stress og spændinger (også i musklerne). Bade med citronmelisse vil være perfekt efter træning. Det har også antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber, lindrer hudafskrabninger og irritationer. Derudover er et bad med citronmelisse også godt om sommeren – urten har en antiseptisk effekt og forhindrer bakterievækst og for meget sved på huden
  • morgenfrue – denne fine, upåfaldende lille blomst er god til tør hud, da den fugter og udglatter. Bad med morgenfrue har en lindrende effekt på huden og forhindrer den i at tørre ud, f.eks. efter solbadning eller lang udsættelse for sol, eller ophold i tørre rum eller rum med air conditioner. Bad med morgenfrue kan lindre selv meget irriteret og tør hud.
  • nælde – indeholder masser af vitaminer og mineraler, og hjælper samtidig med at bekæmpe akne og hudinflammation.

Hvordan laver man en urtebryg?

Vælg de urter du ønsker at bruge. De kan kombineres på forskellige måder. Placer dem i en gryde og hæld vand over. Dæk gryden og lad det simre på lav varme i cirka 30 minutter. Husk ikke at lade det koge. Efter det er kølet ned, så si vandet og hæld det på en mørk glasflaske. Hvis du vil forlænge holdbarheden, så tilføj ca 200g magnesiumklorid eller jojobaolie (det virker som et mildt og naturligt konserveringsstof).

Til bade, vil 100 ml af infusionen være nok og badet bør ikke vare længere end 20 minutter.

God fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *