Hjemmelavet organisk sæbe

Vidste du at det er nemt at lave sæbe? Vi betaler ofte alt for mange penge for ’Lush’ sæber fordi de dufter fantastisk og fås i fantastiske farver. Det man glemmer er at den sæbe man køber i butikkerne indeholder skadelige ingredienser såsom parabener og skummidler (SLS-Sodium Lauryl Sulphate.) Hvis det interesserer kan du lave dine egne sæber og på denne måde sørge for at de er 100% organiske og sikre for huden. Ved at ændre ingredienserne kan du ændre duften, konsistensen, og egenskaberne i dette grundlæggende hudplejeprodukt. Læs videre for at lære hvordan du kan skabe din egen personlige og organiske sæbe.

Hvad skal man bruge? Hvis du gerne vil lave en fantastisk sæbe skal du transformere dit køkken til et laboratorium for én aften. Du skal bruge to gryder, glascontainere, store metalliske spiseskeer, vægt, latex handsker, beskyttelsesbriller, og silikoneform. For at lave 1 kilo sæbe skal du bruge:

  • 500 g bivoks
  • 300 g kokos/oliven/soja olie
  • 200 g sød mandelmælksolie
  • 175 g lud (kan købes på et apotek – vær forsigtig med denne ingrediens)
  • 375 g filtreret koldt vand,
  • 7-10 ml æteriske olier med urtebase for at give sæben en interessant konsistens.

Hvordan kommer man i gang? Bivoks skal bruges som sæbens base, men du kan selv eksperimentere med mængden, da denne påvirker sæbens konsistens. Jo mere bivoks du bruger, jo fastere bliver sæben. Derudover giver bivoksen også sæben en dybere, mere intens duft; den er blød at røre og udtørrer ikke huden. Når man fremstiller sæbe bruges bivoks som en base, men sæbens egenskaber afhænger for det meste af de øvrige ingredienser. Smelt bivoksen i en af de to gryder; brug den anden til vand og lud blandingen. Lud er en farlig ingrediens som opløser alt med organisk oprindelse, men de fleste sæber bruger det da det virker som en katalysator som tillader olierne at blandes på en mere effektiv måde. Du bliver derfor nødt til at tage forholdsreglerne til dig hvis du gerne vil bruge disse ingredienser. Lud må kun opløses i en plastik- eller glascontainer og du skal både bære latex handsker og ansigtsmaske for at beskytte hele kroppen – både det indre og ydre – mod ludens potentielle dampe.

Organické Mydlo11

Hæld vand og en lille smule lud i containeren. Hvis du ikke er interesseret i at bruge lud kan du springe dette trin over. Varm bivoksen op så den smelter – hold dig fra alt for høje temperaturer da disse kan ødelægge bivoksen og olierne. Bland derefter bivoksen med din valgte olie. Nogle af de mest populære olietyper i organiske sæber er olivenolie, kokosolie, og sojaolie. Brug en håndblender til at blande det hele godt sammen. Tilføj til sidst de ønskede æteriske olie. Du kan for eksempel fremstille en vandmelonssæbe eller den mere konservative lavendelsæbe. For at gøre duften lidt mere intens kan du bruge to eller tre forskellige olier. De fleste sæber indeholder en smule citrus, da vi associerer citrus med renhed.

Når blandingen er færdig kan du hælde den i en form. Du bestemmer selv hvilken form din sæbe skal have. Hvis du for eksempel vil have små, runde sæber kan du bruge en halvkugle silikoneform. Det næste trin er meget nemt og kræver ikke meget opmærksomhed. Lad sæbeblandingen hvilke et tørt sted i et par dage. På denne måde bliver sæben fast og hurtigt klar til brug.

Dette er nok den mindst indviklede sæbeopskrift du kan arbejde med derhjemme. Hvis du stadig ikke er overbevist om at du bør holde op med at købe færdiglavet sæbe skal du for resten vide at de indeholder dobbelt så mange ingredienser som deres naturlige modparter. Faktisk kan man næsten ikke kalde vores daglige sæber ’sæber’. Hvis du kigger på deres etiketter vil det hurtigt gå op for dig at de kaldes Syndets, hvilket er kort for Synthetic Detergents (dansk: syntetiske rengøringsmidler.) Sæbe skal indeholde glycerin før man overhovedet kan kalde det ’sæbe’. De fleste firmaer har udvundet disse ingredienser og brugt dem i lotions og cremer som sælger bedre end ’sæber’. Næste gang du gerne vil vaske ansigtet med et godt rensemiddel skal du derfor sørge for at tjekke at der faktisk står ’sæbe’ på din såkaldte sæbe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *